Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Пеперутка

На оваа фотографија може да се забележи гас кој е испуштен со брзина од над 970.000 километри на час од ѕвезда која умира, притоа формирајќи прекрасна небесна пеперутка. Оваа маглина е позната и како NGC 6302 или Големата Маглина.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600x1865)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600×1865)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s