Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвездена експлозија во галаксијата М82

На оваа фотографија може да се забележи огромна стеларна експлозија која исфрла водород од централното јадро на галаксијата М82. Она што е исто така интересно тука се и бледите објекти кои наликуваат на ѕвезди, но кои всушност се кластери составени од десетици илјадници ѕвезди…

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600×1200)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600×1200)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s