Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Магичната галаксија Сомбреро

Брилијантен бел центар е опкружен со густа прашина во оваа спирална галаксија, позната и како М104, која едноставно маѓепсува. Таа се протега на простор од 50.000 светлосни години и е оддалечена 28 милиони светлосни години од Земјата.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920x1076)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920×1076)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s