Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Мачкино Око

Маглината Мачкино Око (Cat’s Eye) е една од првите откриени планетарни маглини, но и една од најкомплексните форми досега познати. Таа се состои од 11 прстени или обвивки, создадени од гасови. Неверојатна е, се согласувате?

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1417x1417)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1417×1417)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s