#АстроФотоНаДенот - Галаксијата Вртлог и нејзиниот сопатник
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Вртлог и нејзиниот сопатник

Големата галаксија Вртлог, или Whirlpool (лево) е најдобро позната по своите остро дефинирани спирални раце. Се верува дека нивната истакнатост е настаната како резултат на гравитациската војна со нејзиниот помал сопатник (десно).

#АстроФотоНаДенот - Галаксијата Вртлог и нејзиниот сопатник
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1200×795)

_____________________________________________________________________________________________________

Моника

Автор: Моника

Дипломиран психолог. Обожавам да пишувам. Отсекогаш ме интересирала астрофизиката, а животно мото ми е дека не смеам да поминам ниту еден ден без танцување. Напишав книга, На работ од времето, прв дел од трилогијата Наследството на Вероника. Научна фантастика. Твитер ми помага да размислувам. Обожавам вино, црвено. Кафето ми е една од најголемите радости. Живеам без глутен.

_____________________________________________________________________________________________________

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s