Дали сте емоционално интелигентна личност?
Психолошки совети

Дали сте емоционално интелигентна личност?

Многумина растеле во средина каде што чувство е лош збор, солзите се реакции на деца и каде што ранливоста не смее да биде покажана. Но, како што поминува времето, така луѓето сфаќаат дека постои вредност во свесноста за нашите чувства, дека таа не е недостаток, туку баш напротив, таа може да ви помогне да постигнете успех во сите полиња од вашиот живот. Дали вие сте емоционално интелигентна личност? Погледнете ги наредниве знаци…

Дали сте емоционално интелигентна личност?

 • Ја знаете разликата помеѓу мисла и чувство.
 • Имате доволно силен емоционален вокабулар.
 • Не се плашите од вашите чувства, дури ни од оние најтешките.
 • Не се плашите од чувствата на другите кон вас.
 • Вашите реакции не се под дејство на инстинкт, туку се под влијание на вашиот разум.
 • Чувствувате емпатија за другите луѓе.
 • Вие сте во допир со вашите телесни сензации кои ги доживувате како одговор на емоција.
 • Многу лесно можете да забележите кога некоја ваша блиска личност е вознемирена.
 • Го адаптирате вашето однесување да биде соодветно на ситуацијата.
 • Просперирате во улогата на лидер.
 • Искрено се интересирате за животот на другите луѓе.
 • Ги познавате вашите вредности и се држите до нив.
 • Ја знаете важноста на слушањето на вашето срце.
 • Знаете како да се однесувате со поголема група на луѓе.
 • Можете да решите проблем без конфликт.
 • Не се оттргнувате од целта само поради една мала препрека.

Се пронајдовте? Одлично.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s