#АстроФотоНаДенот - Небесен огномет
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Небесен огномет

Она што на оваа фотографија наликува на чад и искри од летните огномети, всушност се деликатни фрагменти кои се составени од остатоци од стеларна експлозија во соседна галаксија. Станува збор за остаток од супернова која се наоѓа во Големиот Магеланов Облак, мала галаксија сопатник на нашиот Млечен Пат кој е видлив од јужната хемисфера.

#АстроФотоНаДенот - Небесен огномет
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1200×1217)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s