#АстроФотоНаДенот - Поглед кон длабоката вселена
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Поглед кон длабоката вселена

Она што може да се забележи на оваа фотографија не се голем број ѕвезди на небото, туку безброј галаксии кои се наоѓаат длабоко во вселената. Ова е досега најдлабокиот поглед во вселената и опфаќа милијарди светлосни години кои не носат наназад во минатото кога вселената била уште многу млада. Но, најинтересното нешто е што оваа фотографија е направена од многу мал простор на нашето ноќно небо. Толку мал, што доколку би ги имале способностите на Хабл, доволна би ви била една цевка за пиење сок за да ги видите сите овие галаксии кои се наоѓаат на фотографијата. Можеме само да замислиме колку галаксии има доколку се направи фотографија од целото ноќно небо. Фасцинантно.

#АстроФотоНаДенот - Поглед кон длабоката вселена
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1900×1833)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s