#АстроФотоНаДенот - Хабл го набљудува работ на една далечна галаксија
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Хабл го набљудува работ на една далечна галаксија

Погледнете го овој уникатен поглед на Хабл кон галаксијата NGC 5866. Остриот вид на Хабл ни открива густа линија од прашина која ја дели галаксијата на два дела. Но, она што е најзабележливо на оваа фотографија е суптилната и црвеникава насобраност околу светлото јадро, син диск од ѕвезди кои трчаат паралелно со линијата од прашина како и провидниот надворешен ореол.

#АстроФотоНаДенот - Хабл го набљудува работ на една далечна галаксија
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1280×1450)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s