#АстроФотоНаДенот - Уште една прекрасна спирална галаксија
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Уште една прекрасна спирална галаксија

Хабл успеал да направи неверојатна фотографија од визуелно исклучителната пругасто спирална галаксија, позната како NGC 1300. Пругасто спиралните галаксии се разликуваат од нормалните спирални галаксии во тоа што нивните краци не се спирални до центарот, туку се поврзуваат на двата краеви во права линија од ѕвезди кои содржат јадра во своите центри.

#АстроФотоНаДенот - Уште една прекрасна спирална галаксија
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1900×1030)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s