#АстроФотоНаДенот - Маглината Ескимо
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Ескимо

Ова е само уште фотографија од неверојатната колекција на Хабл која ни покажува прекрасен поглед кон една планетарна маглина, осветлените остатоци од мртва ѕвезда со големина слична на Сонцето. Оваа стеларна реликвија, прв пат забележана од страна на Вилијам Хершел во 1787 година, го добила името Ескимо (NGC 2392) бидејќи доколку се набљудува од земјени телескопи, таа многу наликува на лице кое е опколено со крзнена бунда.

#АстроФотоНаДенот - Маглината Ескимо
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1200×1086)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s