#АстроФотоНаДенот - Две светли очи на темното ноќно небо
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Две светли очи на темното ноќно небо

Овие две спирални галаксии поминуваат една покрај друга како прекрасни бродови во ноќта. Хабл успеал да направи фотографија од близок прелет на овие галаксии, но кој не резултирал со судар. Поголемата галаксија (од лево) е позната како NGC 2207, додека пак помалата (од десно) како IC 2163. Силни гравитациски сили од поголемата галаксија ја изобличиле формата на помалата, повлекувајќи ги ѕвездите и гасовите во долги линии кои се протегаат и до илјадници светлосни години кои водат кон десниот агол на оваа фотографија…

#АстроФотоНаДенот - Две светли очи на темното ноќно небо
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1900×916)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s