#АстроФотоНаДенот - Прстени од темна материја
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Прстен од темна материја

На оваа фотографија се забележува маглив прстен од темна материја во внатрешноста на галактичкиот кластер Cl 0024+17. Оваа структура која наликува на прстен лесно се забележува на сината мапа направена од страна на Хабл. Овој прстен е еден од најголемите докази за постоењето на темната материја, непозната сусптанца која го исполнува универзумот.

#АстроФотоНаДенот - Прстени од темна материја
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1900×1743)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s