#АстроФотоНаДенот - Тајните на пулсарот Рак
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Тајните на пулсарот Рак

Оваа фотографија од маглината Рак е композиција од фотографии направени во синииот (рентген) и црвениот (оптички) спектар. Таа била набљудувана уште од астрономите во Кина во 1054 година пред нашата ера и од тогаш станала една од најпроучуваните објекти на ноќното небо. Со комбинација од моќите на Чандра и Хабл, оваа фотографија ни открива нешта кои досега не биле забележани. Со проучување на овој пулсар, астрономите се надеваат дека ќе ги откријат тајните на сличните објекти во универзумот…

#АстроФотоНаДенот - Тајните на пулсарот Рак
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1200×1149)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s