#АстроФотоНаДенот - Галактички огномет
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Галактички огномет

Оваа галаксија која е на 23 милиони светлосни години оддалечена е опколена со импресивен огномет. Станува збор за NGC 4258 (М106) која е спирална галаксија исто како Млечниот пат. Таа е позната по нешто што нашата галаксија го нема – дополнителни 2 спирални раце кои сјаат погледнати во рендгенскиот, оптичкиот и радио спектар… Повеќе информации за фотографијата можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот - Галактички огномет
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (946×714)

1 thought on “#АстроФотоНаДенот – Галактички огномет”

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s