#АстроФотоНаДенот - Илузии во космичките облаци
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Илузии во космичките облаци

Пареидолија е психолошкиот феномен каде што луѓето гледаат препознатливи форми во облаците, камењата или други видови на неповрзани објекти или податоци. Постојат многу примери на овој феномен на Земјата, но и во вселената и токму оваа фотографија е еден од нив. Кога опсерваторијата Чандра ја објавила оваа фотографија од PSR B1509-58, неутронска ѕвезда која е опкружена со облак од енергетски честички, таа брзо привлекла огромно внимание бидејќи голем број луѓе гледале структура која наликува на рака… Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот - Илузии во космичките облаци
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920×1920)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s