#АстроФотоНаДенот - Разорната моќ на масивните ѕвезди
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Разорната моќ на масивните ѕвезди

Масивните ѕвезди можат да направат хаос во својата околина, а токму тоа може да се забележи и во овој нов поглед кон маглината Карина. Телескопот Спицер направил фотографија на која се гледа сјајната ѕвезда Eta Carinae, која е една од најмасивните ѕвезди во нашата галаксија. Поради нејзината големина (100 пати поголема од нашето Сонце), таа брзо го троши своето гориво, па токму затоа астрономите сметаат дека би можела да експлодира во супернова во блиска иднина. Но, во меѓувреме огромното количество на енергија кое го исфрла има големо влијание врз околната маглина – таа уништува сè околу неа. Повеќе информации за оваа фотографија можете да прочитате тука.

#АстроФотоНаДенот - Разорната моќ на масивните ѕвезди
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (2048×2048)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s