#АстроФотоНаДенот - Магичната маглина Рак
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Магичната маглина Рак

Во 1054 година пред нашата ера, астрономите од Кина забележале нов светол објект на ноќното небо. Оваа „нова ѕвезда“ всушност била супернова експлозија која денес е позната како маглината Рак. Во нејзиниот центар се наоѓа екстремно густа неутронска ѕвезда која брзо ротира. Неутронската ѕвезда, позната и како пулсар, исфрла високоенергетски честички кои ја креираат маглината која може да се види на оваа фотографија од Чандра…

#АстроФотоНаДенот - Магичната маглина Рак
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (2500×2500)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s