Танцувањето е сигурен пат до внатрешен мир
Незаборавни занимливости

Танцувањето е сигурен пат до внатрешен мир

Преку танцувањето, ние сме во поискрен и поцврст допир со нашите емоции. Со негова помош можеме да ги изразиме и најдлабоките чувства, како и да се ослободиме и од најсилната вознемиреност. Танцувањето ни носи безброј придобивки и токму затоа треба да најдете време барем по неколку минути во денот да танцувате како никој да не ве гледа.

Танцувањето е сигурен пат до внатрешен мир

Соблечете ги чевлите и почувствувајте го подот со боси нозе. Дозволете ѝ на вашата телесна тежина, негативната енергија и било каков вид на тензија да помине преку вашите нозе кон земјата и целосно да се стопи. Пригушете ги светлата за да создадете мирна атмосфера во која ќе се чувствувате безбедно. Танцувањето не е за совршените чекори и перформанс, туку за опуштањето и одлуката да се постои токму во тој момент. Затворете ги очите за да можете да бидете во посилен контакт со себе.

Танцувањето може да биде прекрасно патување кое ни носи многу откритија за себе, па токму затоа пред да почнете одлучете што сакате да постигнете со негова помош. Можеби сакате да се ослободите од нешто, да повикате нешто во себе или пак, едноставно да се чувствувате добро. Танцувањето е еден вид на медитација, па извлечете најмногу што можете од него. Пуштете песна или плејлиста која одговара на вашето моментално расположение. Но, имајте на ум дека ако одберете музика без текст, ќе можете полесно да се препуштите и да ѝ дозволите таа да го води вашето тело. Наместете ја песната или музиката на повторување, за да не ве прекинува тишината.

Запомнете, целта е да се опуштите. И да уживате.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s