На пат околу светот: Словенија
Откривање на убавините на планетата

Прошетка низ Словенија

Државата која го има зборот Љубов во своето име (sLOVEnia), ќе Ве натера да се заљубите во неа на прв поглед. Мала по површина, но многу зелена. Тоа е мојот впечаток. Главниот град, Љубљана е наизглед мал, но волшебен град. Замокот кој се наоѓа во центарот на градот, тројниот мост – Тромостовје, Змајскиот мост, приказната за Прешерн и неговата Јулија, паркот Тиволи се само мал дел од оваа бајка.

На пат околу светот: Словенија

Имате многу градови и села да посетите, секое со своја приказна. Почнувајќи од Блед и неговата кремпита (едно парче нема да ви е доволно :)), како и Бледското езеро и неговиот остров заедно со црквата Потоа Постојна и нејзината Постојна јама, заедно со човечката рипка, ендемичниот вид на животно, Липица и нејзината позната раса на коњи, Липицанер, чии што ждребиња се раѓаат со темна боја, за подоцна да добијат светла боја, Крањска Гора и нејзината позната ски скокалница Планица, па сѐ до Порторож, еден од градовите кои лежат на брегот на Јадранското Море и уште многу…

На пат околу светот: Словенија

Словенија е земја која што може да ја посетите во секое годишно време, каде што ќе Ве пречекаат многу насмеани лица. Верувајте, таа навистина вреди да се види и овие фотографии се доказ за тоа…

*Не е дозволено преземање на фотографиите без согласност од авторот

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s