#АстроФотоНаДенот - Најмладата галаксија некогаш забележана
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Најмладата галаксија некогаш забележана

Научниците со помош на телескопот Хабл успеале да ја откријат најмладата галаксија некогаш забележана. Според космолошките стандарди, оваа галаксија е само бебе во простор помеѓу возрасните галаксии кои ја опкружуваат. Таа го добила името I Zwicky 18 и има само околу 500 милиони години. Млечниот пат е околу 20 пати постар од неа, односно има околу 12 милијарди години, што е типичната возраст за галаксиите во Униерзумот. Оваа галаксија ни нуди редок поглед кон изгледот на галаксиите во раниот Универзум.

#АстроФотоНаДенот - Најмладата галаксија некогаш забележана
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600×1570)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s