Исчистете ги белите дробови од никотинот и катранот
Незаборавни занимливости

Исчистете ги белите дробови од никотинот и катранот

Секој знае дека пушачите наспроти непушачите се изложени на многу поголем ризик од добивање на рак, болести на белите дробови, и слично што е и причина за тоа зошто сите кои ве сакаат ви кажуваат да не пушите цигари. Сепак, некои луѓе се исклучително зависни и не можат да ја прекинат оваа лоша и нездрава навика, па ако сте едни од оние луѓе кои едноставно не можат да се откажат, барем обидете се да го намалите ризикот по вашето здравје.

Исчистете ги белите дробови од никотинот и катранот

Постојат неколку работи кои можат да помогнат да ги проширите вашите дишни патишта! Сепак, нема потполно да ве прочистат од сето ѓубре кое сте го проголтале со секоја цигара, но ќе ви помогнат да ги ослободите вашите бели дробови на поголемиот дел од токсини и во голема мера ќе го намалат ризикот.

Пченка – Содржи бета-криптоксантин (beta-cryptoxanthin), кој е силен антиоксидант. Тој ќе помогне во заштитата на белите дробови.

Селен  – Исто така моќен антиоксиданс кој може да се најде во различни видови на риби, како што се туна и лосос, а исто така може да се најде и во јагнешко месо, јајца и житни култури.

Лук – Има неколку антиканцерогени својства! Едно истражување извршено на Универзитетот во Вашингтон покажало дека лукот е 100 пати посилен од најдобрите фармацевтски антибиотици на пазарот.

Ѓумбир – Исклучително корисно средство за чистење на телото од секакви отрови! Можете да го пиете како чај или да го користите како зачин во некој од вашите оброци.

Портокал – Неверојатен извор на витамини. Плус тоа, содржи криптоксантин (cryptoxanthin), кој е познат и како доста ефикасен против ракот на бели дробови.

Коприва  – Оваа билка е богата со железо и е корисно средство за дезинфекција и  борбата против инфекции.

Чај од бор – Овој чај во светски рамки традиционално се користи за дезинфекција на устата и грлото, а исто така може да биде корисна помош во здравјето на белите дробови!

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s