Психопатологија: Хипохондрија
Незаборавни занимливости

Психопатологија: Хипохондрија

Основната карактеристика на хипохондријата е константната преокупација со здравјето и физичката состојба, без разлика на фактот дали постои реална причина за оваа опсесија. Стравот од стареењето и смртта е многу честа појава, која е проследен со нарушување на анксиозноста или некаков вид на депресивна состојба.

Психопатологија: Хипохондрија

Хипохондријата се манифестира на следниве неколку начини:

Физичка преокупација: Тенденција кон самонабљудување, преголема чувствителност на телесните сензации и присуство на панични чувства доколку се појави некаков вид на непријатни или необични симптоми.

Фобија од болести: Ирационален страв дека ќе се здобијат сериозни болести или пак, дека ќе настане смрт од неидентификувана болест.

Убеденост за постоење на болеста: Дури и по константното убедување од страна на докторот, семејството и пријателите дека сè е во ред…

Најчестите болести од кои хипохондриците стравуваат се ракот, срцевиот удар и тумор во мозокот. Во споредба со оние кои не страдаат од ова нарушување, тие имаат тенденција повеќе да ги нагласуваат негативните исходи со двосмислени информации за здравјето. На кратко, хипохондријата се манифестира преку застрашувачки мисли за поседување фатална болест.

1 thought on “Психопатологија: Хипохондрија”

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s