Астероидот кој на 26-ти помина многу блиску до Земјата, има своја мала месечина која кружи околу него
Истражување на вселената

Астероидот кој на 26-ти помина многу блиску до Земјата, има своја мала месечина која кружи околу него

Научниците ги објавија првите фотографии од астериодот 2004 BL86 кои биле направени на 26 јануари 2015 година, кога тој бил најблизу до Земјата, на само 1.2 милион километри (3 пати од оддалечноста на Месечината од Земјата). Но, она што е најневеројатно кај овој астериод е фактот што тој има своја мала месечинка која кружи околу него. Прекрасно, нели?

Астероидот кој на 26-ти помина многу блиску до Земјата, има своја мала месечина која кружи околу него

Повеќе информации за астероидот, како и за овој гиф можете да прочитате тука.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s