#АстроФотоНаДенот - Галаксијата Сомбреро во своето најмагично издание досега
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Сомбреро во своето најмагично издание досега

Неверојатната спирална галаксија М104 е позната по својата убавина. Но, во оваа нова фотографија која била малку модификувана и пуштена со голема резолуција можеме да ја видиме во неверојатни детали. Позната и како NGC 4594, галаксијата Сомбреро се верува дека во својот центар има супермасивна црна дупка. Таа се протега на површина од 50.000 светлосни години и се наоѓа на околу 28 милиони светлосни години од Земјата. Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот - Галаксијата Сомбреро во своето најмагично издание досега
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (4414×3000)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s