#АстроФотоНаДенот - Спирална галаксија со необичен центар
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Спирална галаксија со необичен центар

Што се случува со центарот на спиралната галаксија М106? Нејзиното јадро сјае во радио и рендгенски зраци од каде што се исфрлаат двојни млазови кои се протегаат ширум целата галаксија. Во неверојатниот сјај од јадрото се наоѓаат големи количини на гасови кои силно светат и кои се верува дека паѓаат во центарот на супермасивната црна дупка. Повеќе информации за оваа фотографија можете да прочитате тука.

#АстроФотоНаДенот - Спирална галаксија со необичен центар
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1280×999)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s