#АстроФотоНаДенот - Црвената боја на маглината Пеликан
Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Црвената боја на маглината Пеликан

Какви се овие темни структури кои излегуваат од маглината Пеликан? Оваа маглина во форма на птица е место кое е преполно со новоформирани ѕвезди, но и кое изобилува со темна прашина. Таа се формирала во студената атмосфера на млади ѕвезди и била разнесена од стеларните ветришта и експлозии. Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот - Црвената боја на маглината Пеликан
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1900×1935)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s