Астрономија

#АстроФотоНаДенот – Маглина која лета

Во близина на надворешниот дел од Малиот Магеланов Облак се наоѓа млад ѕвезден кластер познат како NGC 602.

Во близина на надворешниот дел од Малиот Магеланов Облак се наоѓа млад ѕвезден кластер познат како NGC 602. Тој е опколен од натални гасови и прашина. Овој кластер е околу 200 светлосни години во ширина, но она што најмногу маѓепсува е неговиот внатрешен ентериер и формата повлечена наназад која укажува на енергетска радијација и ударни бранови од масивните млади ѕвезди во него. Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот - Маглина која лета
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (2484×2484)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s