Мали мистерии

Колку е жешко нашето Сонце?

Сонцето е масивен извор на нуклеарна енергија кое се наоѓа во центарот на нашиот Сончев систем и создава топлина и светлина кои го одржуваат животот на Земјата. Но, колку изнесува неговата температура?

Колку е жешко нашето Сонце?

Одговорот не е толку едноставен. Различни делови од Сонцето имаат различна топлина, но доколку го поделите на слоеви неговиот центар би бил најжежок и како што ќе се движите кон надвор, така неговата топлина ќе се намалува сè додека не стигнете до неговата атмосфера каде што температурата мистериозно повторно се зголемува.

Во неговото јадро, гравитацијата создава интензивен притисок и температури до 15 милиони степени Целзиусови. Тука се случува нуклеарната фузија која е одговорна за енергијата на сонцето. Движејќи се кон надвор, температурите опаѓаат од 7 до 2 милиони степени Целзиусови. Кога енергијата ќе ја достигне површината на Сонцето, односно фотосферата, се создава светлина која е видлива од Земјата и која е релативно ладна – 5.500 степени Целзиусови. Но, од сè уште непознати причини, температурата повторно се зголемува кога ќе пристигне до короната на Сонцето, достигнувајќи температури и до 2 милиони степени Целзиусови.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s