Мали мистерии

Зошто водата во океаните е сина?

Многумина веруваат дека океаните се сини бидејќи во нив се рефлектира синото небо. Но, тоа не е точно. Океаните се сини поради начинот на кој тие ја апсорбираат сончевата светлина.

Зошто водата во океаните е сина?

Кога сончевата светлина ќе допре до океаните, водата силно ги апсорбира боите со долга бранова должина на црвениот крај од светлосниот спектар, како и светлината со кратка бранова должина, вклучувајќи ги и виолетовата и ултравиолетовата. Преостанатата светлина која ние можеме да ја видиме е претежно составено од сина бранова должина.

Но, понекогаш океанот може да добие и други нијанси, вклучувајќи ја и црвената и зелената доколку светлината се одбие од објекти кои лебдат покрај површината на водата, како седиментите или алгите. Сината боја на водата варира и врз основа на тоа колку е способна да ја апсорбира светлината. На пример, водата во чашата е проѕирна, бидејќи нема доволно водни молекули за целосно да ја апсорбираат светлината. Но, водата во океаните изгледа сина бидејќи нејзините молекули ја апсорбирале прво инфрацрвената, црвената и ултравиолетовата светлина, а потоа и жолтата, зелената и виолетовата. Сината светлина е најмалку апсорбирана.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s