Психолошки совети

13 клучни карактеристики на најдобрите пријатели

Ако ме прашувате мене, најдобрите пријатели се клучни за животот. Без нив ние никогаш не би можеле да го постигнеме она што сме успеале, ниту пак би биле онаа личност која сме денес. Тие се причината поради која никогаш не сме откажале од нашите соништа и зошто сè уште се бориме во нашиот живот.  Тие се секогаш покрај нас, без разлика дали сме во добрите или лошите денови.

13 клучни карактеристики на најдобрите пријатели

Но, за нивното влијание да биде со овој интензитет, тие сепак мора да поседуваат одредени карактеристики со чија помош ќе ни влијаат да бидеме најдобри што можеме. Според психолозите, најдобрите пријатели треба да ги поседуваат следниве клучни карактеристики:

 1. Тие се личности од доверба.
 2. Тие се секогаш искрени.
 3. Тие се личности на кои можете да се потпрете.
 4. Тие се лојални на оние за кои се грижат.
 5. Тие лесно им веруваат на другите.
 6. Тие ја чувствуваат и искажуваат емпатијата кон другите.
 7. Тие се способни да не осудуваат.
 8. Тие се одлични слушатели.
 9. Тие ги поддржуваат другите во нивните најдобри денови.
 10. Тие ги поддржуваат другите во нивните најлоши денови.
 11. Тие се со висока самодоверба.
 12. Тие често можат да го забележат хуморот во животот.
 13. Тие се многу забавни.

Успеавте ги препознаете вашите најдобри пријатели во оваа листа? Или можеби би додале и други карактеристики кои сметате дека се важни за едно пријателство да опстане?

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s