Истражување на вселената

Забележано е раѓање на нова ѕвезда „во живо“

Астрономите со помош на 2 радио телескопи биле сведоци на клучна фаза во раѓањето на една масивна ѕвезда чиј процес трае веќе 18 години. Младата ѕвезда е 4.200 светлосни години оддалечена од Земјата и изгледа дека е опкружена од облак составен од прашина во форма на крофна.

Податоците од 1996 година
1996 година

Овој облак ги забавува жешките јонизирани ветришта кои ѕвездата ги исфрла во вселената, предизвикувајќи еден вид издолжена патека во прстенот од прашина. Новите резултати го покажуваат погледот „пред и потоа“ кој може да се забележи при формирањето на патеката.

2014 година
2014 година

Ѕвездата бебе е околу 300 пати посјајна од нашето Сонце и во моментов е позната како „W75N(B)-VLA2“. Можноста да се набљудува нејзиното драматично растење во живо е навистина уникатен поглед. Податоците од 2014 година, за разлика од оние од 1996 година, покажуваат поиздолжени ветришта кои настануваат од прстенот составен од прашина.

„Овој објект ни овозможува уникатна можност да го набљудуваме развојот на оваа млада ѕвезда во текот на следниве неколку години“, вели Prof van Langevelde.

Тимот се надева дека ќе може да научи многу повеќе за протоѕвездите додека оваа млада ѕвезда продолжува со нејзиниот турбулентен развој.

„Нашето разбирање за како масивните млади ѕвезди се формираат е многу помалку комплетно од разбирањето за како ѕвездите со големина на Сонцето се формираат“, вели д-р Gabriele Surcis. „Ќе биде навистина одлично да се набљудува овој вселенски спектакл во живо.“

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s