Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Необична прстенеста галаксија

Како е можно една галаксија да биде формирана како прстен? Надворешниот дел на оваа сина галаксија се развлекува на површина од 150.000 светлосни години и е составен од нови и екстремно силни масивни ѕвезди. Оваа галаксија, AM 0644-741, позната и како галаксијата прстен настанала од судир на две галаксии. Повеќе информации за фотографијата можете да прочитате тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (2500x1562)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (2500×1562)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s