Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Планетарна маглина во форма на мравка

Зошто оваа мравка не е во форма на сфера? Планетарната маглина Mz3 е исфрлена од ѕвезда која е слична на Сонцето и која секако е тркалезна. Тогаш зошто гасот кој излегува од неа создава маглина во форма на мравка наместо на круг? Некои научници веруваат дека за овој феномен играат улога исфрлениот гас кој патува со 1.000 километри на секунда, долгата структура која зафаќа една светлосна година како и магнетизмот на ѕвездата кој е видлив над центарот на маглината… Повеќе информации за оваа фотографија можете да прочитате тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920x1200)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920×1200)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s