Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Една од најголемите спирални галаксии досега познати

Спиралната галаксија NGC 2841 е една од најмасивните досега забележани. Но, она што е уште поинтересно е дека таа се наоѓа во северното соѕвездие Голема мечка, кое е многу блиску до нас. Овој прекрасен поглед на неверојатниот островски универзум ни покажу силно жолто јадро и галактички диск. Повеќе информации за фотографијата можете да прочитате тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920×1104)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1920×1104)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s