Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Необична, но прекрасна планетарна маглина

Токму бледата ѕвезда, а не светлата, која се наоѓа во близина на центарот на NGC 3132 е онаа која ја создала оваа необичнa, но прекрасна планетарна маглина. Таа е позната и како Јужна прстенеста маглина, чиј светлосен гас потекнува од надворешните граници на ѕвезда како нашето Сонце. Прочитајте повеќе информации за оваа фотографија тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (935x700)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (935×700)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s