Незаборавни занимливости

Колку бои гледате на оваа слика?

Дали сте знаеле дека 75% од луѓето не можат да ги видат сите бои? Начинот на кој ги гледате различните нијанси зависи од тоа колку конуси имате во вашите очи. Вашите конуси се всушност оние кои ги примаат боите. Токму затоа овој едноставен тест може да ви покаже колку добро ги гледате. Сè што треба да направите е да ги изброите различните нијанси кои ги гледате во овој спектар од бои и да откриете во која категорија на луѓе спаѓате…

Колку бои гледате на оваа слика?

Колку бои изброивте?

Ако избројавте помалку од 20, тогаш вие сте дихромат. Тоа значи дека имате две видови конуси во вашите очи и спаѓате во 25% од популацијата. Кучињата исто така се дихромати.

Ако избројавте помеѓу 20 и 32 бои, вие сте трихромат. Тоа значи дека имате три видови конуси во вашите очи. Вие многу добро ги гледате виолетовите, сините, зелените и црвените нијанси. 50% од популацијата се трихромати.

Ако избројавте од 32 до 39 бои, тогаш сте тетрахромат. Вие имате 4 видови конуси во вашите очи. Токму затоа може да ја сметате жолтата боја за иритантна и поради тоа никогаш да не ја носите на вас. 25% од популацијата се тетрахромати.

Доколку видовте повеќе од 39 бои, избројте од почеток бидејќи тестот содржи само 39 нијанси. Но, сигурно сте тетрахромат… 🙂

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s