Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Прекрасната маглина Медуза

Позната и како Abell 21, Медуза е стара планетарна маглина која се наоѓа на оддалеченост од околу 1.500 светлосни години, на самиот јужен крај на соѕвездието Близнаци. Исто како и митолошкото суштество по кое го добила своето име, таа се поврзува со драматична трансформација. Оваа планетарна маглина ја претставува последната фаза од еволуцијата на малите ѕвезди како нашето Сонце, додека се трансформираат од црвени џинови во жешки мали џуџести ѕвезди… Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1921x2000)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1921×2000)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s