Незаборавни занимливости

Совршено симетрични фотографии кои ќе ја смират душичката на сите перфекционисти

(1) Совршено симетрични фотографии кои ќе ја смират душичката на сите перфекционисти

Овие фотографии кои ни покажуваат неверојатна симетрија и ред се рај за очите на перфекционистите. Доколку и вие како мене, постојано барате совршенство, тогаш сигурна сум дека ќе можете лесно да се изгубите во нив. Привлечноста кон симетријата е тешка за објаснување, но математичарот George Birkhoff развил формула, M = O/C, со чија помош може да се еваулира естетичкиот квалитет во уметноста, па дури и напишал книга (Aesthetic Measure) на оваа тема во 1933 година. Тој верувал дека колку поголем ред имаат нештата, толку помалку комплексни се, резултирајќи со поголема убавина во очите на набљудувачот. Се согласувате?

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s