Мали мистерии

Дали овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма?

Научниците кои ја истражуваат површината на Марс забележале илјадници темни млазови кои се појавуваат на ѕидовите од кањон и брда за време на летните месеци на оваа планета. Благодарение на оваа опсервација, тие конечно имаат цврст доказ дека постои солена течна вода во некои од овие сезонски млазови.

(1) Овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма
NASA/Jet Propulsion Laboratory/University of Arizona

Една падина во кратерот Хоровиц, која се гледа на фотографијата погоре, е исцртана со темни млазови кои се и до 90 метри долги. Научниците веруваат дека тие се формирани од солена вода која тече надолу во потоплите месеци. Од друга страна пак, на фотографијата подолу, можат да се забележат светлите ѕидови на кратерот Гарни, каде што има слични линии повторно направени од вода.

(2) Овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма
NASA/Jet Propulsion Laboratory/University of Arizona

Погледнете ја и оваа тајмлапс анимација од кратерот Паликир која ни покажува како овие млазови се шират и добиваат потемна боја за време на летните месеци на Марс, а потоа постепено повторно исчезнуваат откако температурата ќе се намали.

(3) Овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма
NASA/Jet Propulsion Laboratory/University of Arizona

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s