Незаборавни занимливости

Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни

(1) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни

Синестезија е многу ретка невролошка состојба во која невронски патишта во мозокот кои најчесто се индивидуални и низ кои патуваат сензорните пораки, необјасниво се поврзуваат. Ова им овозможува на оние кои ја поседуваат оваа способност да можат да гледаат звуци и вкусуваат бои. Накратко, тие ја доживуваат „погрешната“ сензација на одредена стимулација.

Поимот синестезија потекнува од грчките зборови syn (единство) и aesthesis (сензација). Таа се појавува на 1 од 2.000 луѓе, влијаејќи им на најразлични начини. Артистката Melissa McCracken има способност да гледа звуци, па токму затоа кога слуша музика не само што ја доживува преку звукот туку може да си ја претстави и преку слики и бои. Искрено, тоа изгледа како неверојатно искуство. Погледнете како таа гледа дел од најпознатите песни…

John Lennon – Imagine
(2) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни
John Mayer – Gravity
(3) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни
Jimi Hendrix – Little Wing
(4) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни
Led Zeppelin – Since I’ve Been Loving You
(5) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни
David Bowie – Life On Mars
(6) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни
Prince – Joy In Repetition

(7) Артистка со синестезија преку цртежи ни покажува како ги „гледа“ познатите песни

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s