Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Орел будно го штити ноќното небо

Маглината Орел или М16 е ѕвезден кластер кој е стар околу 2 милиони години и е опкружен со натални облаци од прашина и гас кој свети. Оваа неверојатно детална и прекрасна фотографија од тој регион ги вклучува космичките скулптури кои се здобија со слава откако се појави една од најневеројатните фотографии од вселенскиот телескоп Хабл, направена при доближувањето на овој комплекс во кој се формираат ѕвезди. Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600x1099)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1600×1099)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s