Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Црвената коцкеста маглина

Што би можело да предизвика една маглина да изгледа коцкесто? Никој не е баш сигурен. Топлиот ѕвезден систем, познат како MWC 922, изгледа дека има токму ваква маглина. Според теориите на научниците, централната ѕвезда на оваа маглина некако исфрлила конуси гас за време на доцната фаза на оформување. За MWC 922, овие конуси се погодиле во скоро совршени агли и видливи од страните. Можеби токму тоа е причината зошто ја има баш оваа форма. За повеќе информации кликнете тука.

#АстроФотоНаДенот - Црвената коцкеста маглина
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1024×1024)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s