Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Направена од страна на HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment), оваа фотографија ни ги покажува Земјата и Mесечината погледнати од орбитата на Марс. Кога фотографијата била направена, Земјата била на 142 милиони километри оддалеченост од Марс, давајќи ѝ на оваа фотографија размер од 142 километри по пиксел. Поради дисторција, таа не ја портретира точно оддалеченоста помеѓу Земјата и Месечината, па затоа е направена и фотографијата подолу со цел да се покаже вистинскиот поглед. Неверојатно, нели?

#АстроФотоНаДенот - Земјата и Месечината, фотографирани од Марс
#АстроФотоНаДенот - Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s