Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Кит

NGC 4631 е прекрасна и масивна спирална галаксија. Таа се наоѓа на само 25 милиони светлосни години од нас, во северното соѕвездие Canes Venatici. Со своите едвај забележливи изобличени рабови, таа на многумина им изгледа како кит, па затоа и го добила овој прекар… Повеќе информации за оваа фотографија можете да најдете тука.

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Кит
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1024×642)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s