Мали мистерии

Досега најдеталната мапа на мозокот ни открива 97 сосема нови региони

И покрај сите истражувања досега, ние сепак имаме многу мало знаење за начинот на кој нашиот мозок функционира. Размислете, едвај имаме точна мапа од него. Но, едно ново истражување нè води чекор поблизу до откривањето на мистериите на нашиот мозок.

Досега најдеталната мапа на мозокот ни открива 97 сосема нови региони

Научниците ја објавиле досега најдеталната мапа на човечкиот мозок која постои. За нејзиното составување биле потребни скенови од стотици луѓе, со цел да се идентификуваат скоро 100 нови региони во церебралниот кортекс.

Студијата, која била објавена во „Nature“, идентификувала 180 различни региони на мозокот. Олку детална мапа може да им биде од огромна помош на невронаучниците при идентификување на работата на мозокот и што се случува кога тој е повреден или заболен.

За целите на ова истражување, испитаниците требало да решаваат едноставни ментални задачи, како слушање или завршување ментални тестови, додека нивните мозоци биле скенирани. На овој начин се откривале оние региони во мозокот кои се активирале за дадена задача.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s