Колку е навистина голем универзумот?

Колку е навистина голем универзумот?
Нашата планета

Постојано слушаме дека сме само зрно песок во нашата галаксија, бледа сина точка, скриена во масивноста на нашиот универзум. И понекогаш е навистина тешко да си замислите олку голем простор, како и големината на објектите кои се наоѓаат во него. Особено затоа што сè се мери во светлосни години, од кои една, претставува по 9,46 милијарди километри.

Колку е навистина голем универзумот?
Нашата галаксија

Видеото започнува со прикажувањето на малите небесни објекти, како месечината на планетата Земја, и се движи нагоре, кон џиновските, вклучувајќи го и црвениот супеџин познат како Uy Scuti. Потоа продолжува уште подалеку, кога веќе не можеме ниту него да го видиме. Всушност, тој е само уште една прашинка во Млечниот пат, а постојат милијарди други галаксии како нашата…

Колку е навистина голем универзумот?
Други галаксии, набљудувани со вселенскиот телескоп Хабл

Па, ако сакате да се почувствувате мало и незначајно, во однос на универзумот, тогаш без сомнение треба да го погледнете ова видео!

Advertisements

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s