Истражување на вселената, Мали мистерии

Колку е навистина голем универзумот?

Постојано слушаме дека сме само зрно песок во нашата галаксија, бледа сина точка, скриена во масивноста на нашиот универзум. И понекогаш е навистина тешко да си замислите олку голем простор, како и големината на објектите кои се наоѓаат во него. Особено затоа што сè се мери во светлосни години, од кои една, претставува по 9,46 милијарди километри.

Видеото започнува со прикажувањето на малите небесни објекти, како месечината на планетата Земја, и се движи нагоре, кон џиновските, вклучувајќи го и црвениот супеџин познат како Uy Scuti. Потоа продолжува уште подалеку, кога веќе не можеме ниту него да го видиме. Всушност, тој е само уште една прашинка во Млечниот пат, а постојат милијарди други галаксии како нашата…

Колку е навистина голем универзумот?
Нашата планета
Колку е навистина голем универзумот?
Нашата галаксија
Колку е навистина голем универзумот?
Други галаксии, набљудувани со вселенскиот телескоп Хабл

Па, ако сакате да се почувствувате мало и незначајно, во однос на универзумот, тогаш без сомнение треба да го погледнете ова видео!

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s