Истражување на вселената

Како би ни изгледала нашата галаксија доколку имавме суперчовечки вид?

Моќен радиотелескоп направил неверојатна фотографија од нашиот колоритен универзум. Murchison Widefield Array ни покажува како би изгледал центарот на Млечниот пат доколку можевме да гледаме радиобранови – овозможувајќи ни да го доживееме овој неверојатен пејзаж во 20-те примарни бои.

Како би ни изгледала нашата галаксија доколку имаме суперчовечки вид?

Оваа нова фотографија од Млечниот пат ни покажува дека нашата галаксија блеска со неверојатни нијанси на бои – нешто што досега никогаш не сме можеле да го видиме. Тоа е затоа што нашите очи го гледаат универзумот во само 3 примарни бои – црвена, зелена и сина. Но, благодарение на Murchison Widefield Array, сега можеме да знаеме како нашата галаксија би изгледала доколку имавме можност да ги гледаме радиобрановите (во сите 20 примарни бои).

„Тоа е многу подобро од што ние луѓето сме способни да видиме. Овој поглед ги надминува дури и способностите на некои суштества од животинското царство, како богомолката ракче, што може да гледа 12 различни примарни бои“, објаснува астрономот Natasha Hurley-Walker.

Фотографијата е направена и обработена од страна на Natasha Hurley-Walker (ICRAR/Curtin), GLEAM Team… Да не должам повеќе, ве оставам да уживате во овој неверојатен и досега невиден поглед кон нашиот дом – Млечниот пат!

 

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s