За љубителите на пишаниот збор

Најдобрите книги на сите времиња, одбрани од 125 познати писатели

Најдобрите книги на сите времиња, одбрани од 125 познати писатели

Откако почнав да работам на првата книга, моето интересирање за светската литература почна секојдневно да се зголемува. Постојат толку многу неверојатни книги низ светот, некои повеќе познати, други помалку познати, но сите со уникатно фасцинантни приказни. Отсекогаш ме вчудовидувала способноста на човекот да создава имагинарни светови и ликови, толку богати, што на моменти заборавате дека не станува збор за вистински места или личности. Сакајќи да си направам листа за читање со класици, налетав на интересна статија од BrainPickings што мислам дека ги задоволи сите мои критериуми. Во продолжение ги споделувам најдобрите книги на сите времиња, одбрани од 125 познати писатели! Ги оставив на англиски и додадов линк од Гудридс со цел да можете полесно да ги најдете ако некоја ви фати око… Уживајте!

Топ 10 дела од 20-от век

 

Lolita — Vladimir Nabokov

The Great Gatsby — F. Scott Fitzgerald

In Search of Lost Time — Marcel Proust

Ulysses — James Joyce

Dubliners — James Joyce

One Hundred Years of Solitude — Gabriel Garcia Marquez

The Sound and the Fury — William Faulkner

To The Lighthouse — Virginia Woolf

The complete stories — Flannery O’Connor

Pale Fire — Vladimir Nabokov

 

Топ 10 дела од 19-от век

 

Anna Karenina — Leo Tolstoy

Madame Bovary — Gustave Flaubert

War and Peace — Leo Tolstoy

The Adventures of Huckleberry Finn — Mark Twain

The stories of Anton Chekhov

Middlemarch — George Eliot

Moby-Dick — Herman Melville

Great Expectations — Charles Dickens

Crime and Punishment — Fyodor Dostoevsky

Emma — Jane Austen

 

Топ 10 автори според бројот на одбрани книги

 

Вилијам Шекспир — 11

Вилијам Фокнер — 6

Хенри Џејмс — 6

Џејн Остин — 5

Чарлс Дикенс — 5

Фјодор Достоевски — 5

Ернест Хемингвеј — 5

Франц Кафка — 5

Џејмс Џојс, Томас Ман, Владимир Набоков, Марк Твејн, Вирџинија Вулф — 4

 

Топ 10 автори според добиени поени

 

Лав Толстој — 327

Вилијам Шекспир — 293

Џејмс Џојс — 194

Владимир Набоков — 190

Фјодор Достоевски — 177

Вилијам Фокнер — 173

Чарлс Дикенс — 168

Антон Чехов — 165

Густав Флобер — 163

Џејн Остин — 161

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s